Het belangrijkste van massage is om jezelf weer in contact te brengen met je lichaam, het bewust te ervaren, van top tot teen. Een massage is een wisselwerking tussen de masseur en jezelf. Hieronder volgen tips zodat jij het meeste uit jouw massage kan halen.

Bewuste ademhaling

Haal diep adem vanuit je buik en borst. Dit stimuleert de zuurstofopname en helpt je te focussen op wat er in je lichaam gebeurt. Door diep adem te halen kun je opgebouwde spanning ook beter loslaten.

Loslaten

Geef je helemaal over aan de massage en probeer de masseur niet een handje mee te helpen door “mee te bewegen”.

Je hoofd leegmaken

Probeer je gedachten over wat je gisteren had moeten doen en wat er nog op je ligt te wachten stil te zetten. Een massage biedt je een geweldige kans om even nergens aan te denken.

Vertrouw op je gevoel

Tijdens een massage kunnen soms emoties loskomen. Een professioneel masseur zal dit vaker meemaken en begrijpt dit. Je hoeft je er in elk geval niet voor te schamen. Laat het er maar gewoon zijn.

Jij bent de baas

Ook al hebt je het gevoel dat je bent overgeleverd aan een masseur, vergeet nooit dat het jouw lichaam is. Als je ergens ongemakkelijk over voelt, zeg dit dan. Jij bepaalt de grenzen.

Water

Drink extra water na een massage dit zorgt ervoor dat de afvalstoffen goed worden afgevoerd.

Rust

Zorg dat je niet meteen een drukke agenda hebt na een massage. Neem rust voor jezelf en geniet na.